Калоян Кисов се занимава професионално с пчеларство, откакто се е родил. Той е пето поколение пчелар и в момента продължава делото на баща си – инж. Любослав Кисов, основал първото частно стопанство за производство на племенни пчелни майки. По образование агроном със специалност „Лозаро-градинарство“, Кисов завършва последната си магистърска степен – зооинженер по пчеларство в Аграрния университет в Пловдив. 

Изкупната цена на меда скочи с около 30%

Въпреки че пчеларството му е в кръвта, той не ориентира двете си деца да се изхранват с този занаят. Според него професионалните пчелари са поставени под натиска на незаконното пчеларство, защото навсякъде в България се продава мед без етикет, без произход, без сертификат. Липсва ред в хаоса – законодателството не се познава и спазва, а пчеларството не се приема като професия, а като хоби. 

Как е било преди и сега

До 1997 г. не можеше да се превозва животински продукт без пътен лист. Тоест ако собственикът на пчелния мед няма лабораторен анализ в държавна лаборатория и издаден пътен лист, той не може да го премести от склада си на пчелина до където и да било другаде. Контролът започва още от фермата. Такъв контрол в момента в България има само на определени места и то там, където искат да се случи.

Всеки човек, който има кошер, бил той регистриран или не, може да си купи буркан и капачка, да налее мед и да го продаде. Когато няма ред и правилата не се спазват, няма бизнес.

Когато има сив сектор, който не се контролира, той е конкурент на светлия сектор, който плаща данъци и осигуровки, осигурява работни места. Основно от това страда пчеларството – от липсата на правила, контрол и приложено законодателство.

Незаконните пчелни семейства

Те могат да бъдат сериозен развъдник на болести, без никой да го знае, а в пчеларството има много болести, които са изключително стопански значими и могат да доведат от загуби от няколко хиляди до няколко милиона лева. Проблем е не само незаконното отглеждане на пчели, а дори нерегламентираният внос на пчели, защото има много болести, които ги няма на територията на страната, като малък и голям кошерен бръмбар, трахеен акар. При откриване на първоначални огнища се горят кошери в радиус от 2 км. При второ откриване зоната се разширява на 40 км, а при трето – на 80 км. Процедурите са изключително тежки.

Отделянето на БАБХ от Министерството на земеделието

Каквото и да направят с БАБХ, тя няма административен и технически капацитет, за да си изпълнява дейността си. Тя трябва да бъде реструктурирана и организирана на терен, а не на бюро. При занемарен сграден фонд и остарял автопарк как очаквате тези хора да работят с удоволствие и да си вършат работата. Сред тях има страхотни специалисти, но те са спънати от административни и технически пречки.

Платформата за известяване

С тази електронна система държавата узакони всяко агрохимично мероприятие, тоест узакони избиването на пчелите. Арендаторът трябва да пръска, но дали някой го проверява по електронен път какво, как и къде пръска. Пчелинът не може да се премести, но на пръскачката може да се сложи GPS. Освен това може да е съобщил за растителен листен тор, а да пръска с инсектицид дори във фаза цъфтеж.

Пагубните изкупни цени

В момента изкупните цени, които не се определят от пчеларите, в най-добрия случай са 5,20-5,50 лв./кг. Всеки грамотен човек, сядайки на масата и разхвърляйки общостопанските разходи, ще разбере, че доходът от 100 пчелни семейства не покрива разходите за тяхното отглеждане. Затова българското пчеларство върви нанякъде, но никой не знае вече накъде. И интервенциите през новия програмен период едва ли ще го спасят.