Самолети ще пръскат срещу комари двукилометровата зона покрай река Дунав през следващите дни.

Опасна треска от Африка заплашва добитъка

Премиерът Бойко Борисов разпореди днес спешни мерки във връзка с проблема с масовата популация на комари край река Дунав, съобщи правителствената пресслужба.

По време на днешното заседание премиерът е поискал министърът на земеделието Десислава Танева заедно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да влязат във връзка с кметовете на засегнатите общини, за да се реагира незабавно, като се отпуснат средства и се осигури самолетно пръскане. 

Ето и стенограма от разговора по време на заседанието на Министерския съвет:

Бойко Борисов: Колеги, заради жегите и дъждовете има сериозен проблем с комарите. Министър Танева заедно с БАБХ влезте във връзка с кметовете, за да се реагира незабавно, да дадем пари и спешно да отидат самолети и в двукилометровата зона по Дунава да пръскат, а и на други места. Лично ги прозвънете и им кажете, че имаме желание да им помогнем и то максимално бързо, но трябва да съдействат.

Да спасим хората от това бедствие, защото от много места се обадиха. Трябва да се пръска със самолети. Също така да се предупредят пчеларите и животновъдите. Министерство на вътрешните работи също да се включат – районните управления да предупредят, да кажат кога ще се пръска. Всички колеги, които имат отношение или биха имали – туризъм, регионално, здравето – да се координират.

Десислава Танева: Това сме го правили през 2015 г. Имаме правила за информиране. Ще съберем веднага и областните дирекции по безопасност на храните, за да направим организацията.

Бойко Борисов: Да. Действайте!

Информацията къде, кога и с какви препарати ще се извършва пръскането от въздуха, трябва да бъде предоставена на фермерите преди всичко от кметствата.