Вирусна Треска от долината на Рифт е новата опасна зараза, която влиза от Африка в Европейския съюз, стана ясно от информация на българския Център за оценка на риска по хранителната верига.
 
 
В края на миналия месец Франция е докладвала за 50 първични огнища и 6 вторични случая на заболяването Треска от Долината на Рифт. Вирусът се разпространява от заразени комари и засяга както дребния добитък, така и едрия, а също хората и домашните любимци кучета и котки.
 
Треската от Долината на Рифт, както чумата по дребните преживни животни и Африканската чума по свинете (АЧС), представлява нова заплаха за европейското животновъдство. До началото на този век болестта е регистрирана единствено в Африка, а през септември 2000 г. за първи път са обявени огнища в Саудитска Арабия и Йемен.
 
Инфекцията предизвиква хронично възпаление на черния дроб без характерните признаци на хепатита. Заразата води до висока смъртност при младите животни, а също и до аборти. 
 
Голяма част от заразените хора боледуват безсимптомно. При по-тежките случаи вирусът предизвиква висока температура и обща отпадналост. Смъртните случаи сред заболелите са под 1%.
 
 
Преболедувалите хора и животни изграждат траен имунитет. Това от своя страната предизвиква цикличност в разпространението на заразата, която периодично поразява новите поколения, които нямат имунитет.
 
Информационната система на ЕС представи данни за някои особено опасни болести по животните (ADNS), обявени през последната седмица на март.
 
През този период България е регистрирала случаи на Африканска чума при диви свине в областите Силистра и Добрич. Румъния продължава да обявява нови огнища на инфекцията при домашни прасета (1 брой в област Браила) и при диви свине (11 броя в Браила, Бузъу, Кълъраш, Яломица, Марамуреш, Сату Маре). 
 
В Германия има два вторични случая на Син език при говеда. Същото заболяване е обявено в едно първично огнище и в три вторични в Белгия. Страната е отчела и 17 вторични огнища на АЧС при диви свине. В Латвия има три регистрирани случая на АЧС при диви свине, а в Литва - 19 първични огнища. В Унгария има 45 вторични огнища на Африканска чума при диви свине.
 
Освен разпространението на АЧС, Румъния е регистрирала и две първични огнища на Инфекциозна анемия при конете