До средата на октомври се очаква да има яснота по отношение на промените в Закона за пчеларството, които са необходимо условия, за да бъде възобновена работата по създаването на единна национално представителна пчеларска браншова организация.

 

Това стана ясно по време на кръгла маса, организирана от Съюза на българските пчелари, акцент в която беше поставен върху обединението на бранша, предаде репортер на Фермер.БГ. Участниците в кръглата маса се обединиха около необходимостта от консолидация и създаване на една единна пчеларска организация.

 

Пчеларите приеха обръщение, призоваващо всички от сектора да подкрепят обединението. „Една от най-важните причини за трагичното състояние на пчеларството е съществуването на многобройни организации, които обаче не са обединени и действат разнопосочно“, заявиха участници във форума.

 

Те не скриха, че много често в работните групи в МЗХ пчеларите нерядко излизат с диаметрално противоположни предложения. „Всяка организация работи за своите членове, но интересите на всички пчелари са над всичко. Разединени, пчеларите са слаби и трудно отстояват интересите си“, заяви инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП).

 

Фермер.БГ припомня, че преди малко повече от година беше сключен споразумителен протокол между 7 национални пчеларски организации за създаване на Национална представителна пчеларска организация. По-късно две от организациите се отказаха от споразумението, а създадената работна група не работи активно, отчетоха пчеларите.

 

Те заявиха желанието си за обединение и очакват заедно с промените в Закона за пчеларството да се активизира работата по обединяването на сектора.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!