Двадесетина пчелари не успяха да блокират международния път за Гърция в района на хаджимовското село Ново Лески, съобщи Стандарт. Стопаните се събраха към 10,00 часа , за да изразят своя протест срещу предстоящо второ пръскане срещу кръвосмучещи насекоми, които са приносители на опасното заболяване „Заразен нодуларен дерматит".

Полицаите, които бяха повече от тях, не им позволиха да спрат движението по шосето за Гърция. „Искахме да събудим обществото, да накараме отговорните институции да спрат това безумие. С това третиране на площите се избиват пчелите ни. Вече ги няма светулките и калинките в района, сега е ред на пчелите. Заедно с колегите от Банско и Разлог сме против това повторно пръскане", заяви Тома Чолаков, председател на Пчеларския съюз в Гоце Делчев. Новото третиране трябва да стартира на 21 юли.

„Този препарат – цитрол, е опасен за пчелите, ще се навреди и на меда. Не може по време на медосбор да се пръска, това го пише в закона за пчеларството. Като организатор ме предупредиха повече да не правим опити за блокада на пътя, защото ще ми наложат глоба до 500 лева за нарушаване на обществения ред", каза още Чолаков.

Двама от протестиращите пчелари - Салих Буковян и Георги Джаников, полицията състави актове за неправилно паркиране и създаване на условия за пътнотранспортно произшествие. Организаторите на протеста пък писаха обяснения в РУП - Гоце Делчев. Пчеларите са пуснали жалба в прокуратурата срещу пръскането на площите срещу нодуларен дерматит. „Няма да се откажем от нашата борба. Във вторник отново ще сме тук и ще опитаме да блокираме движението по международния път", увери Чолаков.