Повреда на селскостопанска техника и образувала се искра са предполагаемата причина за пожар в нива с пшеница в землището на село Манастир, съобщава полицията във Варна.

Да жънем безопасно

Пламъците са погълнали 85 дка, но за щастие не са пострадали хора. Сигналът е получен в късния следобед на 30 юни. При оглед на място полицаите са установили, че искрата вероятно е тръгнала от техническа неизправност на трактор.

Ден по-рано пшеница горя и в местността Хиподрума край шуменското село Тодор Икономово. Опожарени са 50 дка, но други 290 дка са спасени. На сигнала, получен малко преди 18:00 часа следобед, са се отзовали два екипа от огнеборци от близкия град Каолиново. Те са успели да загасят пламъците с помощта на 5 тона вода.

Още в началото на юни започнаха предупрежденията за опасността от пожари в нивите. Пожарните служби проверяват всяка скица на полетата с пшеница, ечемик и тритикале, която задължително се подава от земеделските производители. 

Когато започне същинската жътва, земеделците са длъжни да уведомят съответната районна служба. Според огнеборците най-големите проблеми стават при разжънване, когато техниката за първи път влиза в житните масиви. Дори изхвърлена цигара или счупено стъкло, което действа като лупа, могат да бъдат катастрофални, предупреждават те.