„Не правим никакъв компромис с пожарната безопасност. Вече сме предали скиците с полетата с пшеница, пътищата до тях и наличните водоизточници на пожарната служба, а от тяхна страна също имаме инспекции.

Опасното време за пожари идва

Използваме всеки един метод, за да сведем рисковете за пожари до минимум”, категоричен е младият земеделски стопанин Мартин Маринов. Заедно със семейството си той обработва 5000 дка в землището на село Дропла, община Балчик. 

До жътва остават месец-месец и половина и в стопанството вече са стегнали машините за прибиране на пшеница – комбайни, трактори, ремаркета, хедери. Мартин е категоричен, че всеки един инцидент може да срине усилията, положени през стопанската година, затова компромиси не се правят. 

„Имаме нужните пожарогасители, техниката е огледана и подготвена, държим да е изправна, а по време на кампания навсякъде ходят противопожарни автомобили с цистерни и помпи. Да не говорим, че се разорават ивици и се следи всяко поле. Абсолютно е забранено с цигари в нивите ни. Смятам, че всеки земеделски стопанин е много внимателен. Това е реколтата ни!”, разказва фермерът пред Агри.БГ за усилията за опазване на полетата. 

Земеделските производители и хората, свързани със селското стопанство, знаят колко е важна пожарната безопасност. Мартин обаче смята, че не всички си дават сметка колко е важна превенцията от пожари.

Мартин Маринов: „Проблемът се неглижира. Искам да заостря вниманието на всички колко е важно да се пази реколтата. Всяка една хвърлена през прозореца на колата цигара, всяко едно необмислено действие може да има жестоки последствия”. 

Младият фермер даде и пример:

 „Преди 2 години случайно спасихме цяло поле с пшеница. Видяхме пламнали крайпътни треви след хвърлена незагасена цигара и успяхме да реагираме навреме. Иначе огънят щеше да хване всичко. Явно хората не мислят, че когато си изхвърлят фаса на пътя, може да изгори цяла нива с пшеница”, предупреждава още земеделецът. 

Той е категоричен, че седмица-две преди жътва вече става много опасно. Житото е готово, сламата жълтее и най-малката причина може да възпламени пожар.

Мартин Маринов: „Тогава ходим по блоковете почти денонощно, постоянно обикаляме, все пак и хората трябва да се пазят”.

От пожарната служба в Добрич също са категорични, че компромиси няма да се правят. Всяка една скица на полетата с пшеница, ечемик и тритикале, която задължително се подава от всеки земеделски производител, ще бъде проверявана. 

Тези, които не са извършили това в срок, подлежат на санкции. В скиците се обозначават блоковете, културите, пътищата и най-близките водоизточници. Когато започне същинската жътва, земеделците  са длъжни да уведомят съответната районна служба. Според огнеборците най-големите проблеми стават при разжънване, когато техниката за първи път влиза в житните масиви.

 От Областната дирекция „Земеделие” пускат уведомления кога настъпва восъчна зрялост на пшеницата. Тогава трябва да започне разораването на противопожарните ивици в нивите и разжънването на посевите.