Нова разпоредба на Министерството на околната среда за опазване на уязвими тревни местообитания високо в планината е на път да обърка плановете на говедовъди да кандидатстват по направление „Пасторализъм“ от мярка 10 „Агроекология и климат“. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

В момента тече обществено обсъждане на годишните планове за паша на територията на двата национални парка – „Рила“ и „Пирин“. Новите правила бяха представени на животновъдите на среща на 31 март от 14:00 часа в дирекцията на НП „Рила“, Благоевград. 

„Едрият рогат добитък ще продължи да си пашува на територията на парковете“, уверява Владимир Милушев, директор на НП „Рила“, пред БНР, но допълва, че: „Идеята е на тези редки и застрашени местообитания да се извършва приоритетно паша на овце, защото овцете оказват много по-малко негативно влияние върху тревните местообитания.“

По негови думи първо ще се раздават пасища за овцевъдите, а след това, ако останат, и на говедовъдите. Вероятно поне за 90% от кравите, които са пасли миналата година в НП „Рила“, ще има място и тази година, категоричен е Милушев.

Но в другия национален парк – Пирин, говедовъдите, които пашуват животните си във високопланинските пасища в защитената територия, са доста повече. Според директора Валери Мечев сериозният интерес се дължи на субсидиите.

От следващата година се планира подпомагане да се дава за пашуване не само в парковете, но и в Натура 2000. Така териториите ще се увеличат от 2% на над 30% от територията на страната, пояснява Мечев. 

„Освен това идеята е в националните паркове в следващия програмен период да се дават субсидии само за овце. Може да пашува и едър рогат добитък, но няма да има субсидии за тях. Когато няма субсидии, интересите рязко ще намалеят“, убеден е Мечев.

По негови изчисления компрометираните територии в НП „Пирин“ заради пашуването на говеда е не повече от 10%. Той уверява, че фермерите с ангажимент по направлението за пасторализъм ще имат осигурено пашуване в защитената територия.

Според говедовъди обаче не става въпрос за субсидии, а за оцеляването на техните стада. Друг проблем, който ги тревожи, е забраната в националните паркове за паша край езерни, поточни, изворни и речни местообитания, което на практика лишава животните от вода.

След като излязоха на протест на 22 март на основен булевард в Сандански, те са решени, ако се наложи, да извозят животните си с ТИР-ове на булевард „Мария Луиза“ пред Министерство на околната среда.