Животновъди от Югозапада излязоха на протест и блокираха за час основен булевард в Сандански. Те настояват за спешна среща с министъра на земеделието, екоминистъра и председателя на Комисията по земеделие в Парламента във връзка с актуалните болезнени проблеми на месодайното говедовъдство у нас. Ако не бъдат чути, обещаха общонационален протест и блокиране на автомагистрала „Струма”, научи Агри.БГ.

Преразпределително плащане: Ставката се очаква да бъде 210,32 лв./ха от догодина

Общо 58 говедовъди в района се обединиха в исканията си към ресорните власти, като действията им не са представлявани от определена организация. За организатор на протеста е посочен Иван Славков. Преди шествието фермерите се събраха в Общината и подписаха декларация, в която са изнесени данни за тежките проблеми в сектора и увеличените разходи за производство заради сериозното поскъпване на фуражите, газьола, електроенергията. 

Животновъдите от Пиринско недоволстват и срещу годишния план за паша в Националните паркове „Рила” и „Пирин”. Говорител на протеста бе Яне Янев, понастоящем общински съветник в Сандански и потомствен животновъд, който заяви пред Агри.БГ, че „една реална статистика ще покаже почти заличено родно животновъдство, защото в него няма буфери”.

„Себестойността на килограм качествено телешко месо е 14 лева, а най-високата изкупна цена на килограм трупно месо е 9 лева. Губят се по 5 лева на всеки килограм, пресметна той.

Животновъдите настояват за национално подпомагане, насочено към фермерите „на светло”. „Месодайното говедовъдство може да бъде подпомогнато по мярка подобна на тази за реализация на телешко месо, каквато бе приложена преди 2 години за административни разходи за кланица и транспорт. Сега може на същия принцип да се подпомогнат животновъди срещу предоставена фактура за продадено месо и закупен фураж”, коментира Янев и заяви: 

„Не може да се раздават просто пари на калпак. Когато вземеш млекодайни телета и ги обявиш за месодайни, нямаш регистриран животновъден обект, караш ги на пазара, даваш ги на джамбазите, а те ги качват на тирове за Албания, тогава си 100% „на тъмно”. Тези регулации трябва да ги направи държавата и да подпомогне само фермерите, които са „на светло”, които могат да докажат килограм реализирана продукция”.

Говедовъдите от протеста споделиха също, че вече са внесли становище и относно новото райониране за паша на животните в Рила и Пирин. В момента текат сроковете за обжалване на плановете, в които по думите им има невъзможни изисквания за движение на стадото, забрани за нощна паша и други.

"Това са абсурдни изисквания. Животните си имат биологичен часовник и когато стане 15 юли, те автоматично потеглят от Санданско-Струмското поречие към Пирин планина. Така е било векове наред, така е и днес. Няма как да кажем на животните не минавайте оттук, не пасете нощно време и т.н. Още повече, че ЕК подпомага тези древни практики на пашуване, които се наричат пасторализъм.

Някои екоорганизации искат да забранят на местните животновъди да си пасат животните в парковете и да докарат по европрограми за милиони зубъри, диви коне и т.н. Подобни проекти се правят зад гърба на земеделските стопани. Плановете целят тайно изобщо да не се допускат едри преживни животни. Това вече стана в „Централен Балкан”, там сроковете за възражения изтекоха”, твърди Яне Янев.

От известно време в Сандански еколози разпространяват петиция под надслов "Вън кравите от Пирин". Те смятат, че животновъдите „унищожават Балкана”, а вторите сигнализират, че това са целенасочени атаки.

Протестиращите са категорични, че, ако на фона на скъпото изхранване на животните те бъдат лишени и от пълноценна паша, поголовието е обречено. В писмото си с копие до премиера те посочват и данни на ФАО, според които продоволствената сигурност у нас е застрашена, ако се има предвид изискването за определено количество животински единици спрямо броя население. 

В статистиката се вижда също, че в България през 1990 г. средната консумация на телешко месо е била 15 кг на човек, през 2013 г. - 4 кг, а през 2020 г. - по-малко от килограм.

„Животновъдите масово изнесоха животните си за Румъния и Абания, сега се стягат за Турция, тече сериозно разпродаване. Вносното телешко месо у нас след година-две ще стане 99%, ако се продължава така”, казаха още протестиращите говедовъди от Югозапада.