Първи фермерски био-базар стартира в Пловдив през следващия месец,. В Западна Европа такива базари са изключително популярни и се провежда от години не само в големите градове , но и в центровете на по-големите села, където се събират производители и клиенти на регионално ниво.

 

Защо базар, а не пазар? Защото всички селскостопански био-продукти ще се продават директно от производителите - биофермери, а не от търговци и прекупвачи, както е на пазарите.

 

Био-базарът ще се провежда всяка събота от 13-иАприл до 28-и Септември на партера на Mall Galleria в Пловдив, срещу Карфур, съобщиха за Фермер.БГ био-фермери, които ще участват със свои щандове.

 

Целта на първия по рода си за България био-базар е да предложи прясна, достъпна и чиста земеделска продукция. Провеждането на съботния базар ще бъде съпътствано от фермерски срещи, дегустации и работилници в Mall Galleria - Пловдив на 3-ти етаж до фитнеса.


Съботният фермерски базар е част от проект на "Сдружение Устойчиво Общество" (www.organichno.com) за базари в София, Варна и Пловдив и се подкрепя от "Българска Асоциация Биопродукти", "Фондация Биоселена", "Фондация Авалон България", Проектът „Новото тракийско злато“, Mall Galleria Plovdiv и Grand Mall Varna. Събитието поставя началото на нов кооператив - Хранкооп Пловдив, който е част от мрежата Хранкооп в цяла България и ще бъде с преобладаващо участие на биопроизводители.

 

Целите, които си поставя новият Хранкооп Пловдив са да подкрепи реализацията и разнообразяването на производството на местните биофермери и производители на чиста храна, да предлага достъпна здравословна храна на заинтересованите пловдивчани, както и да се споделят и развиват домакински умения за здравословно хранене и домакинство чрез работилници и срещи. В новата неформална група се допускат единствено биосертифицирани и земеделски производители, способни да доказват и поддържат доверието на потребителите за устойчивите си практики.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!