14 двойки елитни кучета-пастири дари днес дирекцията на Природен парк „Странджа” на животновъди, които отглеждат своите стада на територията на парка.
 
Кученцата са от автентичната порода Каракачанско куче и са от най-добрия в страната развъдник на породата, съобщиха от ПП Странджа.  Животните са на възраст 4-5 месеца – 7 мъжки и 7 женски и са съчетани в двойки от възможно най-далечни родители. Целта е в бъдеще да бъдат създадени поколения, които да подпомогнат развъждането на каракачанското куче в Странджа. Всички кученца са с всички необходими ваксини, обезпаразитени и чипирани.
 
В първата седмица новите пастири ще свикват със стопаните си и със стоката. След това те могат да бъдат пуснати със стадата, които пасат в планината, каза собственика на развъдника в Сидер Седефчев.
 
През последните години в Странджа са погубени десетки селскостопански животни, сред тях овце, кози, жребчета, малачета, теленца. Само преди десетина дни в района на с. Близнак вълчица уби 17 овце и 4 кози. 
 
Елитните кучета са закупени с цел предотвратяване на конфликта между хората и хищниците, породен от щетите, които тези видове нанасят на домашните животни. И тази инициатива на парковата дирекция е подкрепена от проект „Устойчиво управление и устройство на ПП Странджа”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие  и от държавния бюджет  на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!