Изглежда т.нар. калинки във властта нямат край. Постоянно извират и то на сериозни постове. 

Неотдавна Агри.БГ писа, цитирайки материал на Mediapool, за Мирослава Сотирова Наумова, която от няколко години оглавява САПИ ЕООД – „Система за агропазарна информация“ към Министерството на земеделието, храните и горите и нейната заплата. 

“Дребен” факт е, че за цялата 2020 г. Наумова е получила общо заплати за 59 940 лв., а печалбата на САПИ за цялата година е по-малка от възнагражденията ѝ и възлиза на 51 133.84 лв.

Това беше през март. В този материал се казваше, че Наумова се готви за нов мандат след провеждане на конкурс, провеждан от администрацията на Десислава Танева - тогава министър.

Едва ли някой ще се изненада, че дамата е назначена отново на поста.

Само преди часове обаче Агри.Бг научи, че Наумова не разполага с необходимата квалификация за длъжността, която заема.  

Нещо повече. Дипломата й за завършено висше образование, която е предоставила, за да “защити” желанието си да заема позицията на ръководител на САПИ ЕООД – „Система за агропазарна информация“, не е истинска. 

В CV-то на Мирослава Наумова, с което редакцията разполага, е записано, че от 1993г. до 1997г. е изучавала “мениджмънт” (без да е посочена конкретната специалност и образователната степен) в Националната спорта академия (НСА). 

От 1995 г. до 1997 г. шефката на САПИ твърди в CV-то си, че е изучавала Международни икономически отношения (МИО - както е посочено в документа - отново без да се спомене образователната степен) в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. 

След като ръководството на министерството се смени, по сигнали на работещи във ведомството, е назначена проверка и става ясно, че Наумова е представила фалшива диплома. 

От УНСС със специално писмо, изпратено до Министерството на земеделието, храните и горите на 1 юни, 2021 г. посочват, че такава диплома не е издавана. 

Вижте писмото 

Писмото е подписано от зам.-ректора по учебната дейност - проф. Мирослава Раковска.

Далеч сме от мисълта да си представим, че в УНСС могат да се объркат и да дадат невярна информация за издадена диплома. 

Така че изводът е само един - начело на едно от ежеседмично отчитащите състоянието, цените и движението на пазара, дружество е човек без необходимата квалификация. За това в нашата родина вече има дума - “калинка”. И тази дума влезе в речника ни също от аграрния сектор - заради бившата шефка на ДФЗ - Калина Илиева. 

Но да се върнем на Наумова. Тя ръководи близо 30 човека, с по около 900 лв. заплата, научи Агри.Бг. На фона на това, че начело им стои неквалифициран и получаващ многократно повече месечно пари спрямо тях началник, най-вероятно не ги мотивира особено. 

Защо некомпетентен човек може да навреди, заемайки този пост? 

Вредата е в обективността на информацията. В САПИ се прилага методика за събиране, обработка и разпространение на тази ценова информация. Неминуемо така информация има последващо отражение на пазара и на действията на играчите на този пазар. 

Агри.БГ се свърза с Мирослава Наумова по телефонва. "Това е поредният сигнал срещу мен и ми омръзна да ме чернят. Това е отвратително. Това, че съм честна явно на никого не изнася", каза тя, отричайки категорично, че дипломата й е фалшива. 

Не знаем какво ще се случи оттук нататък, но определено Агри.БГ ще следи темата.