Да си на държавна работа има своите предимства, като сигурност и спокойствие. По-високият пост носи апетитна заплата и редица привилегии. А когато става дума за еднолично търговско дружество с държавно участие в капитала, работата става още по-дебела.

Окончателно: Прекратиха делото САПАРД без присъди

Проверка на Mediapool проследява колко получава един управител на фирма към аграрното министерство по месеци. Става дума за Мирослава Сотирова Наумова, която от няколко години оглавява САПИ ЕООД – „Система за агропазарна информация“. В момента тя се кандидатира за нов мандат, като в конкурса е допуснат само още един участник – Мадлен Райкова Жекова-Секуличка.

Ето какво показва справката, получена от МЗХГ, за възнагражденията на въпросния шеф на държавната структура. Средната месечна заплата е 3660 лв., но те се оказват ориентировъчни. 

През август 2020 г. например възнаграждението скача над три пъти до 12 359 лв. - 20 минимални заплати за страната, която за миналата година беше 610 лв. Малко по-слаб се оказва декември, когато предколедно дамата получава 10 980 лв., а на трето място по ударна заплата е слънчевият месец юли и още по-слънчевите 7 320 лв.

От министерството правят уточнение, че възнаграждението на Наумова за 2020 г. е с 9,25% по-ниско спрямо година по-рано, въпреки че логиката обикновено е обратната. Според ведомството по-малкото приходи на дружеството с 12,4% спрямо 2019 г. се дължат на това, че заради пандемията и затворените образователни институции се търси по-малко ценова информация, каквото всъщност предлага САПИ ЕООД.

Има и един любопитен месец август, когато са изплатени едва 0,11 лв., а са удържани 1 362 лв.

Сметките накрая показват, че сумарно за 12 месеца на Мирослава Наумова са начислени 59 940 лв. вместо договорените 43 920 лв.

Разликата от 16 020 лв. земеделското министерство обяснява с механизма за определяне на възнагражденията на членовете на изпълнителните и контролните органи в едноличните дружества с държавно участие в капитала.

Това ще рече, че месечните възнаграждения се определят чрез бална оценка за всяко тримесечие. Има си критерии, като рентабилност, финансов резултат, численост на персонала, поети задължения в сключените договори. Затова на всяко тримесечие месечните възнаграждения се преизчисляват.

Заплатата на един управител обаче не може да нахвърля минималната работна заплата, умножена по 12, което в нашия случай е 7 320 лв. Тук обаче отново има вратичка – по-голямата заплата на Наумова през август идва не от балната оценка, а от добавка, наречена „тантием“. Тя се получава, когато дружеството няма задължения или загуби и не може да надхвърля едно средно месечно възнаграждение, получено през годината.

Ето откъде идват и внушителните 12 359 лв. – те включват сумата за тантием за постигнати резултати през 2019 г. в размер на 5 040 лв., уточняват от МЗХГ, цитирани от Mediapool. За декември пък има доплащане от 6 100 лв. въз основа на балната оценка за отчетеното тримесечие.

Изобщо, всичко си има логично обяснение. Колкото и да смятаме, все има едни хиляди левове отгоре, които законът позволява. И после, когато някой се оплаква, че е лошо да си на държавна работа, все си имаме едно наум.