Овцевъди, членове на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), посетиха най-голямото земеделско изложение AGROEXPO Измир 2023 в Турция, както и топ овцеферма, развиваща развъдна дейност, научи Агри.БГ.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Agroexpo в Измир е най-голямото земеделско изложение в Турция, нареждащо се на четвърто място след трите най-големи селскостопански изложения в Европа. Изложението посетиха над 1080 изложили от 100 държави и общо над 390 000 посетители през февруари 2023 г. 

Панаирът се проведе за 18-и път в периода 1-5 февруари 2023 г. 

Междувременно българските овцевъди обмениха опит със свои колеги в една от топ фермите в Бурса. 

Pega Breeding Merino Sheep Farm е изградена през 2014 г., а реалната дейност започва през февруари 2015 г. Фермата разполага с модерни технологии и е субсидирана по проект. Стопанството е кандидат за титлата на най-модерната развъдна ферма сред съществуващите овцеферми в Турция. 

Основната цел на стопанството е да създаде елитна популация от порода Merino и да предостави сертифицирани мъжки и женски разплодници на турските овцевъди. 

Развъждането на мериносови овце в Турция започва с немски месни мериноси, донесени от Германия в конезавода Karacabey през 1934 г. Породата овце Karacabey Merino, която се отглежда във фермата в момента, е създадена чрез кръстосване на овце Kıvırcık от Харада с кочове Merino. 

Овцата Karacabey Merino е взела високата си производителност при угояване, качеството на трупа и характеристиките на руното от немските месни овце Merino. А от овцете Kıvırcık новата порода наследява своята устойчивост на болести, здрава структура и качествените характеристики на месото.

Породата бързо се превръща в една от най-добрите, от гледна точка на угоителната производителност, а агнетата при интензивно угояване достигат 50 кг живо тегло на 4-5 месечна възраст.