Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) ще очертае и предложи насоките, които да залегнат в стратегическите планове на България за новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., научи Фермер.БГ.
 
 
На 15 декември, събота, овцевъди и козевъди от цялата страна се събират в к.к Елените, Бургаско, за традиционната си годишна среща.
 
По време на форума ще бъдат представени на фермери, експерти от ресорното ведомство, научни ръководители и на заинтересованите лица, стратегическите насоки за развитие на двата сектора за следващите 10 години.
 
“Това е втората среща, която правим след тази от 2 юли в Дома на Европа. В съботния ден, форумът ще бъде в два модула, съчетани с дискусии. Като на срещата ще се очертаят и насоките, които ще залегнат в стратегическия план на страната за сектора в новата ОСП”, коментираха от НОКА за Фермер.БГ.
 
На събитието са поканени министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, председателя на Селскостопанска академия, (ССА) проф. Васил Николов, изп.-директор на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев, народни представители, председатели на развъдни асоциации, експерти от ресорното ведомство и други.
 
Освен визията за ОСП след 2020 г. Ще бъдат дискутирани и теми като обвързаната подкрепа за периода 2019-2020, новите държавни помощи, от които овцевъди и козевъди ще могат да се възползват, както и групите и организациите на производители.