2023-а година беше изключително притеснителна и трудна за овощарите. 

 „Още на 30 март голяма част от тях изгубиха реколтата си. Такава повсеместна слана на територията на цялата страна не сме имали. За нас годината беше изключително лоша по отношение на замръзите и това постави производителите в много тежко състояние“, коментира за Агри.БГ Димитричка Търпанова от Добруджанския съюз на овощарите.

Освен това пазарът също беше изключително труден, на моменти не е имало преработвателни предприятия, които да изкупят реколтата, като това се забеляза най-много при сливите. 

На европейските пазари се предлагат замразени плодове, чиято цена е под себестойността на нашите преработватели. Конюнктурата на пазара е големият ни проблем. Поставени сме в условия, при които  преработвателите не изкупуват суровина, защото не са сигурни дали ще продадат готовата продукция. Лошото е, че ние тепърва очакваме проблеми в тази насока и следващата година“, казва още Търпанова. 

Според нея проблемите не идват само от Украйна, но оттам на европейския пазар влиза продукция с най-ниска себестойност. „Колкото и да се мъчим да сме ефективни, ние не можем да се борим с недофинансиране от страна на държавата“, убедена е тя. 

От бранша очакват Брюксел да одобри промените в Стратегическия план, за които и производителите на плодове имат направени предложения.

„Важно е да се променят основните грешки, които видяхме още през 2022 г. Имахме забележки по екосхемите. Единствено сектор "Плодове и зеленчуци" не беше с модулирана ставка през тази година. Това обаче се промени – в бъдеще производителите с до 300 дка ще получат малко по-високо подпомагане“, разказва зам.-председателят на Добруджанския съюз на овощарите. 

По настояване на сектора има направени промени, свързани със затревяването на трайните насаждения. В екосхемата имаше изискване ежегодно да се предоставят фактури за закупуване на семена за тревна смеска. „И това се прави при положение, че 7 години преди това получавахме подпомагане за затревяване на междуредията. И сега да изореш затревено насаждение, за да му слагаш всяка година нова тревна смеска – това не звучи логично, но се промени с измененията в Стратегическия план“, коментира още Търпанова. 

Променена е и ставката за тази дейност, която беше изключително ниска. Заради ниските заплащания затревяването на трайните насаждения е било с най-нисък интерес от производителите, тъй като поемането на този ангажимент не е оправдано. 
„Надяваме се промените да са за добро, нужно е да мине поне една година, за да видим как работим в новите условия“, уточнява производителката на кайсии и други плодове. 

Овощарите са изключително притеснени от сушата, при която се налага да работят. Производителите, които нямат осигурено поливане догодина ще имат по-ниска реколта, тъй като засушаването води до намаляване на добивите и очакваните резултати. 
В същото време от овощарския сектор очакват да се реализират амбициите на правителството за реално осъществяване на възможностите за поливане.