“Тази година повечето овощни видове прецъфтяха в много горещо време и един съществен процент не можаха да се опрашат, но наличните завръзи по дърветата показват, че се очаква една добра реколта”, коментира за Агри.БГ проф. д-р Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил. 

Метеорологичната седмична прогноза обаче сочи, че през страната ще премине студена вълна. 
Ако се случат температури от минус 1-2 градуса през следващите дни, може да има проблеми”, обясни специалистът и допълни: “Всички овощни култури култури след прецъфтяването по време на фаза млад завръз са уязвими на отрицателни температури. В момента повечето плодни дръвчета са именно в тази фаза. В колкото по-напреднала фаза е даден овощен вид, толкова е по-уязвим на ниските температури, така че всички видове могат да пострадат, ако се случи такъв късен пролетен мраз”, заключи проф. д-р Сотиров. 

Четете още: Овощари, научете как да подрязвате правилно

През последните години подобна промяна на времето през пролетта все повече притеснява овощарите, които залагат на традиционни за страната ни култури. През 2023 г. зимата приключи с топъл февруари, а в средата на април температурите достигнаха до минус 3 градуса, когато повече сортове овошки бяха в началото на цъфтежа си.

Това се отрази на развитието им и голяма част от насажденията в страната пострадаха - черешите в Кюстендилско, кайсиите в Североизточна България. Все повече стопани настояват за промяна в сроковете на застрахователния сезон, тъй като подобни явления, като късни мразове, градушки или обилни валежи, които се признават за застрахователни събития, стават факт от началото на април.