По традиция в края на месец юни Кюстендил е домакин на Празник на черешата. Всяка година партньор на Община Кюстендил в организирането и провеждането на празника е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион.

 

През тази година Празникът на черешата се проведе на 27 и 28 юни. Беше организира изложба-базар на череши, а след официалното откриване екипът на Института по земеделие представи през земеделските производители перспективни сортове череши за страната и района.

 

Междувременно от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил съобщиха, че до момента близо 2 300 декара, на които овощари оглжедта череши, са заявени за сертифициране. Подадени са 108 заявления от овощари за окачествяване на череши и са издадени 238 сертификати за качество за 289 тона продукция.

 

Според експертите най-често сертифицираните сортове череши са „Бигаро Моро”, „Бигаро Бюрла”, „Ван”, „Бинг”, „Козерска”, „Стела”, „Стефания”, „Сънбърст”, „Ламберт” и „Дроганова жълта”. Земеделските производители, получили сертификати, могат да участват в Схемата за специфично подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци (СППЗ). По тази схема за кампания 2013 подпомагане получиха над 1 500 фермери от цялата страна.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!