Седемте огнища на нодуларен дерматит в Старозагорска област са овладени, а 90 процента от животните са ваксинирани, сочат данни на областната управа. За БНР д-р Трайко Алчев – председател на Регионалната колегия на ветеринарните лекари, заяви, че са получили по-малко ваксини, отколкото са животните в региона, затова в общини като Казанлък и Павел баня ще извърши частична ваксинация срещу заразната болест. 
 
В петте огнища в три общини – Раднево, Опан и Чирпан заразата е овладяна твърдят отговорните институции. Досега са ваксинирани 21 хиляди животни,  а са заявени 34 хиляди ваксини. Според доктор Алчев няма точна статистика за животните, тъй като стопаните не спазват регламента да маркират новородените още на петия ден. Затова се получават разминавания като това в Казанлъшка община, където са заявени 1500 ваксини за около 4000 животни. 
 
Председателят на ветеринарните лекари в Старозагорска област заяви, че те са отказали да участват в унищожаването на животни, заразени от нодуларен дерматит. Те все още не са получили парите си от Фонд "Земеделие" за имунопрофилактичната програма за 2015 година. Доктор Алчев е категоричен, че в континент, където е влязла заразата, вече става дума за пандемия и унищожаването на животните не е правилният подход. В Азия и Африка те не се избиват, защото всяко преболедувало животно си изгражда доживотен имунитет.