Млекопреработватели поеха ангажимент за изкупуване на овчето мляко във Врачанско на цена от 1.20 лв./л. Това стана ясно след проведената вчера среща между Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), млекопреработватели и ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите, съобщоха от НОКА за Фермер.БГ.
 
 
Предложението за обща среща между асоциацията и преработватели дойде на 4 април, когато браншовата структура проведе спешна среща с ресорния министър.
 
„Инициатор на срещата бе МЗХГ, по желание на НОКА. С млекопреработвателите обсъдихме редица наболели въпроси, като залежалата стока, злоупотребата със съдържанието на млечния продукт при износ, рекламации от чуждестранните клиенти и намаленото потребление в страната“, коментира съпредседателят на асоциацията Симеон Караколев.
 
След изложение на всички факти и проблеми, агроведомството ще проведе консултативен съвет по животновъдство. Това ще се случи на 19 април, като на него ръководството на МЗХГ ще предложи мерки за справяне с критичната ситуация в млечния сектор.
Един от вариантите за справяне с проблемите, според НОКА, е изплащане на минимална помощ de minimis. Именно това поискаха от асоциацията при първата среща с ресорното министерство. 
 
„Министерството прави всичко възможно, за да подкрепи сектора. Евентуално овцевъди и козевъди ще бъдат подкрепени с de minimis заради ниските цени, който ще бъде изплатен до края на лятото, ако обстановката не се подобри“, обясни Караколев по-рано.
 
Какво обаче ще се договорят бранша и министерството ще стане ясно в четвъртък, 19 април.