На 17-и и 18-и октомври ще има допълнителен прием по държавната „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”, съобщиха от земеделското министерство. 

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г.?

Условията за прием на заявления остават непроменени. От бранша припомнят, че при подаване на документите се искат чисти липси, тоест нужно е фермерите да платят навреме задълженията си към НАП.

Вижте документите за прилагане на схемата

Сред останалите изисквания са земеделските стопани да имат заверена регистрационна карта за стопанските 2020/2021 г. и 2021/2022; да не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или не са обявени в несъстоятелност; да не са в производство по ликвидация; да не са получили друго публично финансиране за същите приемливи разходи.

Фермери питат: Ще бъдат ли спазени обещанията, че няма да се бавят субсидии?

Задължително е също валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за 2021 г. Стопаните, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Документите ще се подават в общинската служба по земеделие към Областната дирекция „Земеделие“ по постоянен адрес на физическите лица или едноличните търговци или по адрес на управление на юридическите лица.