Всички ограничителни критерии по Наредба №26 ще отпаднат. Това е обещал министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Промени ще има и по спорната и наречена още „дискриминационна“ Наредба №3, като доказването на продукция ще се осъществява от всички бенефициенти по Схемата за овце и кози-майки под селекционен контрол. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна асоциация (НОА) след среща в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) за Фермер.БГ.
 
 
Още в края на декември проектът разпали овцевъди, несъгласни с упоменатите в него правила и наложени условия. До 23 декември браншовите организации имаха време да изпратят своите становища до МЗХ. По думите на овцевъди всички техни писма са останали без отговор. Обсъждането на проекта на Наредба №3 за прилагане на директните плащания приключи вчера, 29 януари. Водени от желанието за промяна и несъгласието с предложените рестрикции, днес, 30 януари, овцевъди излязоха и разсипаха мляко пред министерството. 
 
 
„След над 3-часов разговор с министъра на земеделието и храните и специалисти от МЗХ стана ясно, че от утре започва да се променя Наредба №26 за директните продажби, като ще отпаднат всякакви ограничителни критерии“, обясни съпредседателят на НОА.
 
[news]
По думите му браншът е получил принципно съгласие всички участници по Схемата за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, да доказват продукция.
 
 
„Окончателно утре ще влезе в сила и ще се разберат възможностите за доказване, но стана ясно, че ще се доказва и то от всички. Единствено остава да се вземе политическо решение за това бенефициентите по схемата дали ще трябва да избират между това коя от двете помощи да получат - Схемата за обвързана подкрепа или Схемата за преходна национална помощ за високо продуктивни овце-майки и кози майки“, каза Симеон Караколев.