Да се допусне доказване на реализация с документи за мляко за изхранване на животни в други стопанства – за това настояват от бранша относно интервенциите по обвързана подкрепа за животни, които ще се прилагат от 2023 г.

Вижте как са разпределени парите по Първи и Втори стълб през следващите 5 години

В условията за допустимост, които вече са заложени в проекта на Стратегическия план, изрично е записано, че такава реализация вече няма да се приема. Според „Обединени български животновъди“ (ОБЖ) обаче това е абсолютно недопустимо, ограничаващо и императивно по отношение на свободата на избор от животновъда за реализация на произведеното от него мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко.

„Смятаме, че по този начин могат да се възползват от труда на животновъда единствено и само млекопреработвателните предприятия, които и без това години наред поддържаха ниски изкупни цени на млякото“, аргументират се браншовите представители в свое становище, изпратено до Министерството на земеделието.

От асоциацията припомнят, че многократно са водени такива разговори с Дирекция „Животновъдство“ и на заседания на Тематичната работна група. Дадени са достатъчно зоотехнически обосновки за възможностите за изхранване на животни в други стопанства със суровото добито мляко. От бранша акцентират върху факта, че решението се взема на национално ниво и от нас зависи какви условия ще се залагат. 

„Предлагаме да бъде дадена възможност на животновъдите и в новия програмен период да реализират произведените от тях количества сурово мляко, както до момента – тоест декларирайки го още в анкетния формуляр за регистрация като земеделски стопани“, категорични са от ОБЖ.