Липсата на приемственост между различните ръководства в земеделското министерство отново се показа на яве. Темата с компенсирането на земеделските производители заради увеличените осигурителни вноски бе повдигната навоно наскоро и както читателите на Агри.БГ знаят, служебният министър Явор Гечев обяви,че не е запознат с тази идея. 

Ще има ли компенсации заради увеличените осигурителни вноски? 

По време на последното заседание на комисията по земеделие в Народното събрание, което Агри.БГ излъчи на живо, Димитър Митев от Национална био асоциация също повдигна въпроса. 

“От бившия министър Иван Иванов беше подготвена държавна помощ за компенсация за повишените осигуровки. Тези дни четох в Агри.БГ, че министър Гечев въобще не знае да има такова подпомагане и дали е наличен въобще такъв бюджет. А ние сме го работили лично с Иванов и с Иван Христанов”, каза Митев. 

Иванов поиска да обясни пред депутатите и представителите на браншови организации от секторите “Плодове и зеленчуци” и “Биологично производство”. 
Той разказа как по време на Бюджет 2022 е напавена уговорка с Министерството на финансите да се даде целия лимит по схемата de minimis, като наличният ресурс, който е бил заделен за това, е 5 млн. лв.

Кога стопаните ще получат компенсация за повишените осигуровки?

На срещата са присъствали, освен Христанов, който тогава беше зам.-министър, и директорите на Дирекция “Финанси и управление на собствеността” десислава Стоянова и Дирекция “Държавни помощи и регулации” Дора Ненова. 

Идеята е от тези средства да бъдат компенсации на увеличените осигуровки на земеделски производители, припомни Иванов.

“Министър Гечев в едно е прав, че той изпълнява друга политика и не е длъжен да изпълнява политиката на Бюджет 2022 г. Има протоколи от разговорите на политическото ръководство и съответните дирекции на министерството, за отпускането на целия лимит на de minimis. Към дата 1 август 2022 г. тези средства бяха налични в държавните помощи”, каза бившият министър и настоящ народен представител. 

Иванов припомни, че министерството е имало възможността към средата на годината да пусне този прием.
“Но беше разумно, логично и рационално това да се случи в края на годината, за да няма ощетени земеделски производители, които да са се регистрирали в края на годината и съответно да са платили по-високи осигуровки. В ръцете на сегашното политическо ръководство е дали ще използва тези 5 млн. лв.”, каза Иванов. 

От своя страна Иван Христанов потвъди за това намерение и заяви, че е направена прогноза каква сума би била необходима. “Според изчисленията 5 млн. лв. е горната граница и ние решихме да се застраховаме”, обясни Христанов. 

Иванов пък допълни, че това бил единственият възможен механизъм да се компенсират увеличените осигуровки, според разчетите на Министерството на финансите тогава. 

Служебният министър на земеделието Явор Гечев припомни, че е научил от въпрос на Агри.БГ, че е имало такива планове.  

“Във вторник с въпросните двама директори, заедно с финансовия директор на ДФЗ направихме среща, за да видим какви свободни средства има изобщо в министерството до края на годината. Знаем, че в министерството винаги има дупка, особено една голяма, която се казва Агенция по храните. Там излязоха допълнителни осъдителни дела, които трябва да се плащат. Чакам до края на седмицата да бъда запознат с целия наличен ресурс, за да направим сметка какво може да се направи. Надявам се тези пари да ги има, защото те не са записани под черта в бюджета, ние не сме отваряли извънредни мерки, така че се надявам да ги има”, обясни министърът. 

Той допълни, че според него инструментът de minimis в конкретния случай не е подходящ. 
“Защото един път им ги взимаш през данъчната система, след това изхарчваш de minimisa, което ще се отрази в следващите три години. Не искам да коментирам преди да съм проверил всички данни. Но, по принцип, данъците не се наваксват с подпомагане. Хубаво е обаче да има приемственост, за да не научаваме през медиите”, каза Гечев.