Не, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не работи както трябва. Според мен БАБХ трябва да работи на много по-други обороти. Това коментира служебният министър на земеделието Явор Гечев пред журналисти.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

Гечев припомни идеята Агенцията по храните да бъде прехвърлена под контрола на Министерския съвет.

“Реформата там (в БАБХ - бел. а) трябва да е много сериозна и най-вече законодателна. Според мен относно Агенция по храните и Агенция по горите - всички второстепенни структури - правомощие над тях трябва да има министърът на земеделието. Те трябва да нямат собствени системи за работа. Трябва да работят върху системи на Министерството на земеделието (МЗм) и да има звена в него, които през системите и на живо да осъществяват реален контрол”, категоричен е Гечев.

Освен това според Гечев министърът на земеделието трябва да има възможността да отменя по законосъобразност и ако трябва по целесъобразност актове на директора на БАБХ, директора на Агенция по горите или директора, на което и да е второстепенно предприятие.

“Защото, когато ми зададете въпрос по отношение на някоя от тези агенции, на мен ми трябват няколко дни, за да се добера до тази информация”, заключи Явор Гечев.