От 1 април тази година максималният осигурителен доход скочи на 3400 лева. Това засегна и земеделските производители, като минималният осигурителен доход на регистрираните фермери и тютюнопроизводители се увеличи от 420 на 710 лева.

Вижте кога ще бъдат изплатени субсидиите по СЕПП

Всички помним вълната на недоволство, която предизвика тази новина в началото на година.

Дали от популизъм или от желание да се успокоят духовете, тогавашният министър на земеделието Иван Иванов обясни през февруари пред депутатите в Комисията по земеделие в Народното събрание, че фермерите ще бъдат компенсирани за увеличението на прага. 

Агри.БГ не забравя и няколко месеца по-късно попитахме Иванов какво се случва с тази компенсация. 

“Това ще се случи в края на годината, когато имаме пълният набор информация колко фермери са се регистрирали като земеделски производители и съответно са увеличени техните вноски”, каза през юли месец Иванов и добави, че ресурсът от 5 млн. лева е наличен в Министерство на земеделието.

Тъй като краят на годината дойде, попитахме и служебния министър Явор Гечев какви са плановете на министерството относно тази компенсация. 

Ето какво ни отговори той:

“Аз всъщност от вас медиите го разбрах вчера (бел. а 24.11.2022), че щяло да има едни 5 млн. лева по отношение на осигуровки. Тенденциозно ще е да кажа, че ще изпълня всяко нещо, което бивш министър е казал. Надявам се да има такива пари. Надявам се да са сметнати вътре.

Ще проверим дали изобщо има такова нещо и дали са заделени пари за цялото това нещо. Ще проверим, ще посмятаме сметки, ставки и т.н , но аз за първи път го чувам, наистина. Иначе не, че е лоша идеята - напротив”, посочи Явор Гечев.