Защо трябва до три месеца да създадем нещо, при положение, че самата Европейска комисия ни дава възможност до края на годината? Така, наричайки я „прибързана“, коментира работата по Стратегическия план за новата ОСП Тодор Джиков, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите (НАК), в ефира на Дарик радио.

Заради COVID-19: Фермери искат отстъпки в доказването на продукцията

30-40 картофопроизводители ще се откажат от производството си тази година, това е проблем, въпросът обаче е цялостната картина в земеделието, подчерта Джиков. Браншовият представител обърна внимание на няколко ключови проблема, които трябва да бъдат решавани през следващия програмен период, като изчезването на дребните и средните стопанства, което се отчита в SWOT анализа и намаляването с 60% на стопанствата изобщо за десет години, по предварителни данни от преброяването. Според него проблематиката изисква сериозен анализ, а не работа на парче:

"Имаме едва 22% усвояемост на еврофондовете през изтеклия програмен период. Под саниратния минимум на организираност на производителите сме – само 6% при минимални изисквания от 20%. Невъзможността да се сключват договори по европроекти в рамките на една-две години, поземлените отношения - това са все неща, извадени от статистиката", посочва Джиков. 

По думите му е крайно време да се смени и методиката на плащане. 

Тодор Джиков: Защо проспахме зяла 2019 г. и не пожелахме да подпомагаме производителите на база произведеното в стопанствата, а избрахме отново на хектар? 

„Защо трябва парите да вървят по декари и колкото повече имаш, толкова повече да получаваш, вместо да е важно колко си произвел и с какво качество? Това е грешка и обвързаното подпомагане в България в момента го доказва. Имаме увеличаване на площите от плодове и зеленчуци, имаме задържане и увеличаване на броя на овцете, козите, млекодайните крави, а в същото време продукцията я няма в България, в магазините“, обяснява Тодор Джиков

По темата със сдружаването представителят на картофопроизводителите призна, че фермерите също имат вина, но насочи вниманието към невъзможността от скъпи ивестиции, които не са по силите на няколко обединени производители:

„Ние знаем, че трябва да се сдружаваме, не е необходимо министерството постоянно да ни сочи с пръст колко сме виновни, че не се сдружаваме, питаме обаче какво прави то в тази посока. За да направиш една, група, в която членуват осем човека примерно, които произвеждат осем хиляди тона, трябва да изградиш склад за съхранение със съответната климатизация и вентилация, машините, пакетажните, сортировъчните, логистиката. Това струва над 4 млн. лв. Откъде тези 8 души да намерят тези пари?

Защо, когато подаваме документи по 4.1 и 4.2 – инвестиционните мерки, чакаме по две години резултати?

През това време много неща могат да се променят, цените да са различи и финансирането вече да не отговаря на 50%, а на 30%, подчерта Джиков.

Той заяви, че изборите на 4 април не бива да се свързват с невъзможност да се върши добре работата, която трябва да се върши тази година. При добро желание, независимо от коя партия ще са управляващите, верните политики могат да се прокарват, категоричен е Тодор Джиков и даде за пример Белгия, която от 7 години не може да се сдобие с управляващо мнозинство в парламента и се управлява само от програмни правителства.