Тече процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник по случая в Корнуол, съобщи Дина Христова от "Главна инспекция по труда" пред БНТ.
 
 
При операция на органите на реда в Корнуол, Великобритания, миналата седмица беше разкрита ферма за цветя, в която са работили като "бели роби" около 200 имигранти.
 
Властите били обезпокоени от начина на живот на имигрантите и условията на труд. Във фермата била извършена проверка, която довела до полицейска акция.
 
Арестувани са двама мъже по подозрение в престъплението "съвременно робство", а трети е задържан като ръководител на криминалната банда. Установено е, че работниците са от Литва и Румъния, по данни на МВнР не е имало българи при този конкретен случай. Десетки българи обаче са работили във фермата преди време.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
Не сме получавали конкретни сигнали за случая с работниците, държани на сила във Великобритания, фирмата посредник е проверявана.
 
През 2016 г. са установени нарушения, заради които имаше основание за отнемане на лиценза, обясни по БНТ Дина Христова от "Главна инспекция по труда".
 
Тримата заподозрени по случая в Корнуол са пуснати, а информацията за българи сред работниците не се потвърждава, както беше в началото.
 
Христова поясни, че няма договор с чуждестранен работодател в приемащата държава, което трябва да се изисква. Не са предоставяли трудови договори на лицата, които тръгват.
 
Двете наказателни постановления са влезли в сила, отнет е лицензът, след обжалване лицензът обаче е възстановен, каза тя.
 
Имало е и сигнали, че се взимат суми от лицата, които се изпращат на работа в чужбина.
 
 
"Не би трябвало фирмите, които ви изпращат в чужбина, да ви искат пари. Хората могат да претендират за права, предварително разписани в договора с фирмите, които ги изпращат в чужбина", обясни Христова.
 
Законодателството в ЕС е много единно. Понякога при сигнали от чужбина се изпращат представители на инспекцията на място, за да направят проверки, понеже законодателството в Европа е единно и има случай на компенсирани работници по подобна схема с фирма посредник. Тази фирма е била регистрирана от европеец у нас.
 
 
 
 
 
© 2018 Всички права запазени. 
 
Позоваването на Фермер.БГ е задължително!