Дългоочакваният Празник на черешата в Кюстендил няма да се проведе тази година поради влошаващата се епидемична обстановка в общината, съобщи кметът Петър Паунов в ефира на БНР.

Изкупната цена на кюстендилската череша пада до 0,80 лв./кг

Причината за отмяната на събитието е влошената епидемична обстановка в Кюстендил. Случаите на заразени с COVID-19 в квартал „Изток“ са около 90 души, а извън него - около 15. Има и един починал. Кварталът е под карантина, а мерките ще продължат да се прилагат. Утре ще бъде отворен специален медицински кабинет в училището на квартала, за да се улесни установяването на новите случаи там.

Няма да позволим на красивия празник, на този плод и на града да лепим петно от безотговорност и липса на съпричастност, заяви кметът Паунов.

Началото на тазгодишното честване трябваше да е утре, 26 юни, и да продължи до неделя. В празничната програма бяха предвидени редица културни и развлекателни събития, с които жителите и гостите на града всяка година по традиция показват своята любов и почит към плодородната земя.

“Окончателно повлия на решението ми това, че в момента в масивите има стотици берачи от други региони, които в градска среда не спазват ограниченията. Много от хората са от Сливен, Монтана и няма основание те да бъдат връщани, когато се забележи свободното им придвижване в града и в хранителните магазини, защото адресната им регистрация не е в карантинирания квартал. Те не спазват мерките, държат се арогантно, ходят без маски в закрити пространства, каза още Паунов

Все пак търговците и занаятчиите ще имат право да продават продукцията си на улица „Демокрация“ в Кюстендил. Щандовете на изложителите пък ще бъдат преместени в местни читалища. Художественото мероприятие, което беше планирано от младежите на града, също ще се състои, но при строги мерки за сигурност.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Стопанин: Вносни череши изместват българските на пазара

Мярка 11: Биопроизводител без плащане заради административна грешка

Агрометеорология: Изпращаме юни със слънце, посрещаме юли с дъжд