Празникът на черешата ще има и през тази година и той ще се състои от 26 до 28 юни в Кюстендил, съобщиха организираторите от градската управа и Институтът по земеделие - Кюстендил, цитирани от БТА. Това ще е тринадесетото издание на фестивала.

Череши: Повече пунктове за изкупуване и жандармерия край градините

Заради епидемията от коронавирус през тази година празникът ще се състои при засилени здравни мерки за сигурност, обещават от Общината.

От 26 юни (петък) посетителите на събитието ще имат възможност да си купят екологична кюстендилска продукция, директно от производителите. Както всяка година, центърът на града ще се преобрази в своеобразна платформа, обединяваща търговци и занаятчии от града, любители и гости на празника.

Официалното откриване на празника е планирано за 27 юни 2020 г., от 11:00 часа. Програмата продължава с традиционната изложба-базар на характерни кюстендилски сортове череши, предоставени от Института по земеделие - Кюстендил, и изложение на атрактивно подредени щандове от общинските читалища, включващи произведения на изкуството от черешов плод, както и характерното за Кюстендилския край вешало.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.