Черешовата реколта е добра, но тази година цените още в началото са много ниски. Това заяви пред Агри.БГ Евгени Слишков, голям производител в Кюстендилския регион.

Череши: Във Варна очакват добра реколта и лош пазар

Стопаните очакват активната кампания по изкупуване на черешите да започне през идната седмица, но притесненията от предварително обявените цени са вече факт. Реколтата от черешовите градини на Слишков е предвидена за продажба предимно към преработвателните предприятия, които по думите му тази година не проявяват голям интерес.

Кампанията още не е започнала активно и ние не берем още, но това, което се говори, е притеснително. Италианците пускат информация, че изкупната цена ще е 0,80 лв./кг. Това е много голям спад. Други години тя варира между 1.00 лв. и 1.20 лв., а в по-добрите кампании стига и до 1.40 лв./кг, споделя производителят.

Оправданието е, че заради коронавируса пазарите са се събрали и не е нужно такова голямо количество. 

У нас в черешовия бранш са известни две големи предприятия, които изкупуват родната продукция и са собственост на италианци. Производителите на големи количества ежегодно разчитат на този пазар. Такъв е и Евгени, който мисли, че трудно ще се намери по-висока цена, ако основните фигури са определили ниска. А това обрича черешопроизводителите на загуби.

Евгени Слишков: "Цялата череша минава през италианците у нас. Две големи италиански фирми са с ключова роля за пласиране на черешовата продукция у нас, те изкупуват за преработка в големи количества. Има български прекупвачи, но финално черешата пак отива при италианците. Ако те обявят ниска цена, това ще е по цялата верига. В нашия край имаме също сушилня и фабрика за сокове, но те купуват в малки количества – по 100-200 тона."

Черешовата продукция в Кюстендилско е около 7000 тона. Къде ще отиде тя, пита производителят.

Стопаните не разчитат и на добра цена за по-късните сортове, защото практиката показва, че по-високите цени са в началото на кампанията. Ако преработвателите са презапасени още отсега, няма как интересът и съответно цената да се повишат.

Евгени Слишков: „Основният изкупвач в нашия край казва, че 2500 бидона череша имал на склад и не я бил изнесъл, не му трябвало повече. Получихме информация, че в Пловдив през последните дни има пунктове с цени на 70 стотинки."

Обикновено първите 3-4 дни от кампанията цената се задържа и после пада, а ние започваме с 80 стотинки!

Другата пречка за пласирането на продукцията тази година ще е качеството на черешовия плод. По думите на кюстендилския производител заради сушата този сезон черешите са дребни и това не дава голяма възможност за търсенето на друг пазар.

Евгени Слишков: "Реколта има много. Но тази година беше сушава и плодът е дребен, което го прави подходящ предимно за преработка, а преработвателните предприятия обявяват ниски цени. Тези, които имат уговорен директен износ, може би ще са малко по-добре, защото ще могат да преговарят за цена. Стопаните с малко площи, които са на директния пазар също може би ще са по-добре.

В Кюстендилско има много плод и пак ще гледаме протести и как хората от селата изсипват каси с череши, но няма какво да направим, защото сме в ръцете на двама души. Те са основен фактор.

Относно падналите през последното денонощие градушки, Слишков информира, че няма пострадали черешови градини по негови данни, а валежите са били само над градските части в областта. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Реколта 2020: Берат първите кайсии

Стопанин: Вносни череши изместват българските на пазара

Браншовици: Заповедта на БАБХ за вносните зеленчуци да стане безсрочна