Земеделието винаги има трудности, но от ден на ден нещата стават все по-лоши”, казва пред БНТ дългогодишният земеделец от Гоцеделчевско Костадин Катранджиев. В района се наблюдава масов отлив от земеделието, а редица плодородни ниви тази година остават необработваеми.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Причината за това според местните е липсата на желаещи да отглеждат продукция заради скъпите консумативи и трудните условия. Костадин се занимава със земеделие от 40 години. В момента отглежда едва 2 декара царевица в района на село Борово. Има още над 25 декара земя, която обаче пустее.

"Просто е непоносимо! Цената на водата е 30 лв. първа поливка. За да можеш да отгледаш един декар царевица, ти трябва  поне 4 - 5 поливки. Дори и да се произведе нещо, то няма къде да се пласира", жалва се стопанинът.

В землището на село Борово има повече от 150 декара земеделска земя. Над 80% от нея не се обработва. Кметът Георги Найденов потвърждава, че отливът от земеделие в района действително е голям.

"Една част от хората отиват в чужбина, друга част от младите хора се отказват от нивите и си търсят друга работа. Повечето ниви се отглеждат от по-големи земеделски производители, които основно гледат пшеница и царевица и участват по програми", обяснява Найденов, който е и член на Земеделското сдружение в Гоце Делчев.

Той споделя още, че в последните години изоставените някога плодородни земи се изкупуват от инвеститори, а върху тях се строят къщи, хотели или търговски обекти. Хората пък продават земите си и търсят препитанието си в селското стопанство на Западна Европа.