Най-добрите млечни продукти от овче и козе мляко бяха отличени на Десетия национален събор на овцевъдите, чийто медиен партньор бе Агри.БГ.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

Аграрният заместник-министър Момчил Неков връчи наградите в конкурса за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче или козе мляко. Първото място спечелиха продуктите от овче и краве мляко на „Фермерска мандра село Строево“, Пловдивско. Второ място зае производителят „Валета Милк“ от Сухиндол, а трето - „Братя Галеви“ от село Градище. 

„От нас като потребители зависи дали натуралният български вкус ще го има“, заявиха производителите след награждаването. От своя страна, Момчил Неков добави:

„Расте търсенето и производството на традиционни продукти от бългрски суровини. Затова един от приоритетите на Министерството на земеделието е реализирането на мерки на национално ниво в подкрепа на земеделските стопани, за да гарантираме лесен достъп на потребителите до качествена родна продукция“, категоричен е Неков.

Назми Маджар беше отличен като най-добрият фермер-производител на овче кисело мляко. Специална грамота и плакет за качествените продукти на ЕТ „Аваси“ Ахмед Маджар от варненското село Белоградец връчи директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) - Георги Йорданов.

"Тайната" на овцеферма „Аваси“ е в това, че разчита на добрите породи, качествената храна на животните и стриктната хигиена. Техните продукти се произвеждат под мотото “От любов към животните“ - чисто мляко за ценители и приятели.

Междувременно през трите дни на събора, който се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), експерти от Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ консултираха земеделски производители по въпроси, свързани с директните плащания, Програмата за развитие на селските райони и държавните помощи в животновъдството. Експертите отговориха на множество запитвания на стопани, включително на хора, които тепърва искат да се захванат с животновъдство и пчеларство.