Ново огнище на африканска чума по свинете (АЧС) обяви Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заразеното стопанство се намира в шуменското село Веселиново, съобщиха от ведомството.

Свиневъд: Предпазвам животните от АЧС, като не храня с царевица

В поразената ферма, както и в повечето от установените досега случаи, се отглежда породата източно-балканска свиня. Само в село Веселиново има вече няколко случая на заразени свинеферми от началото на епидемията.

БАБХ обяви, че всички контактни и инфектирани животни в стопанството ще бъдат унищожени, както и прасетата в лични дворове и нерегистрирани обекти в селото. Агенцията засилва контрола в 10-километрова наблюдавана зона около заразения обект. В нея влизат селата Бял бряг, Александрово, Риш, община Смядово, Шуменско и селата Медовец и Поляците, община Дългопол, Варненско.

Областите Шумен и Варна са едни от най-силно засегнатите от епидемията, която върлува вече над година в страната. Въпреки усилията за справяне и обявените мерки болестта набираше все по-голяма скорост до март тази година. Оттогава рязко спаднаха установените случаи на АЧС, което вероятно се дължи на наложените ограничения за движение на хора, поради пандемията от коронавирус.