Агенцията по храните съобщи за 24 нови случая на Африканска чума по свинете (АЧС) в дивата природа в държавни горски и ловни стопанства, където и по-рано са откривани заразени животни.

Чумата по свинете не стихва - 75 нови случая

Най-много са новите положителни проби за инфекцията в област Сливен – 11 броя. Три от животните са открити в Държавното горско стопанство (ДГС) „Сливен“, а другите осем са в ДГС Котел.

Силно засегната от вируса остава и област Габрово. Новите открити случаи там са девет,  всичките са на територията на Държавното ловно стопанство „Росица“.

Две инфектирани животни са намерени в ДЛС „Воден – Ири Хисар“, област Разград, а по едно – във великотърновските ДЛС „Елена“ и ДГС „Плачковци“.

Заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Паскал Желязков за обявяване на новите случаи е от 16 април, а на страницата на ведомството е публикувана със седмица закъснение

Броят на откритите заразени животни, изглежда, намалява. За сравнение в началото на месеца с една заповед бяха обявени 75 болни диви животни – отново главно в областите Сливен и Габрово, като имаше и по един случай в областите Велико Търново, Ямбол и Бургас.

Спадът на откритите инфектирани животни вероятно е последица от ограничената мобилност на хората като част от мерките за социално дистанциране в условията на извънредното положение срещу разпространението на коронавируса.

Ситуацията не е успокояваща за разпространението на АЧС в страната и ветеринарните власти продължават да настояват за стриктно спазване на мерките за биосигурност.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Питане: Защо избихме домашните прасета и оставихме дивите?

До 31 март: Всички прасета във фамилни ферми с ушни марки

Биосигурност: Пълна дезинфекция на автомобилите на Дунав мост 2