Първият по рода си семинар за хидропонно отглеждане на зеленчуци ще се проведе в Пловдив. Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукти (БАПОП) е организатор на събитието. За Агри.БГ Атанас Кунчев, председател на асоциацията, разказа повече.

Мобилно приложение улеснява хидропонното отглеждане

Атанас Кунчев: Семинарът ще продължи 4 дни, като сме предвидили два отделни кръга. Датите на събитието са 31 август и 1 септември и втори кръг – 5 и 6 септември.

„В рамките на тези четири дни ще покажем нашия опит, ще положим основите за отглеждането на хидропонни зеленчуци, а след това ще надградим наученото“, обясни Кунчев.

В първите два дни от форума фермерите ще научат как да положат успешно основите на оранжерийното производство и на хранителния възел.  Основни акценти ще бъдат видове култивационни съоръжения, технологии, инсталации и оборудване. Ще се засегнат основните принципи в хидропониката, видове субстрати, фитосанитарни мерки, организиране на трудовия процес, разсадопроизводство. 

Ще бъдат засегнати темите за храненето на растения и оптималният микроклимат в оранжериите и други.

„През втората част на събитието, дните 5 и 6 септември, ще разгледаме основните раздели по култури – домат, краставици, малко пипер. А накрая ще влезем в оранжериите, защото точно тогава ще имаме продукция“, каза председателят на БАПОП. 

Атанас Кунчев: Целта е на практика да покажем как го правим, как са евентуалните грешки, ще споделим хитрости и тънкости при различните производства.

Тук лекторите ще обяснят всичко за отглеждане на тези култури – каква е перфектната среда, как да я създадем, разсад, монтиране на капкова система, беритба, сортиране, съхранение на продукцията.

Браншовикът добави, че събитието е отворено за производители от цяла България. 

„Планираме и да надградим този курс. Взехме решение да  направим и още един семинар, който ще е по интегриране и растителна защита. Той ще се състои след първия курс по хидропонно отглеждане на зеленчуците, тъй като първо полагаме  основите и после надграждаме“, обясни Кунчев.

На събитието са поканени лектори, професионалисти от академичните среди, като се очаква да има и чуждестранен интерес към формата на форума.