Ново мобилно приложение улеснява хидропонното отглеждане на растения, съобщиха от електронното издание Greentech. 
 
 
Методът, при който зеленчуци, плодове, цветя и други растения се отглеждат без почва, съществува отдавна, но в последните десетилетия става все по-популярен. При него насажденията растат по-бързо и не могат да бъдат засегнати от плевели, вредители или потенциални замърсявания на почвата. 
 
Същевременно обаче тази технология изисква определени инвестиции и специфични познания. Ето защо екип от експерти решава да създаде напълно автоматизирана система за хидропоника, разполагаща със специален софтуер, който знае кога и от какво се нуждаят растенията. Системата може да бъде контролирана през смартфона, като идеята методът да стане достъпен за повече хора.
 
Вдъхновението на автора на проекта, Хавиер Морияс, идва, докато той наблюдава хилядите камиони, пълни с продукция за износ от неговия роден град Алмерия в Испания. Градът е най-големият производител на домати в света с хидропонни парници, видими от космоса, обяснява той. 
 
 
“Ние просто не можем да ги отглеждаме сами - липсата на време, пространство, подходящи условия или пък умения, правят това невъзможно. Като любител на техниката реших да започна да я използвам, за да направя целия процес опростен, така че всеки човек да може да си отглежда сам храната, където и когато и да е”, разказва Морияс.
 
Той започнал да работи с експерти в областите на развитие на софтуера, земеделието и маркетинга, за да направи технологията максимално приложима за обикновените хора. 
 
“След две години изследвания и развитие, множество прототипи и опити, ние най-накрая създадохме приложението”, допълва Морияс.
 
Чрез приложението могат да се регулират напояването, светлината, температурата, влажността и вентилацията. Системата е свързана с интернет и има приложение за смартфон, което предлага на потребителите точните показатели за отглеждане според това кое растение са избрали.
 
Така всеки може да отгледа лесно зеленчуци като домати, пипер, карфиол, грах, марули, зеле, спанак и целина, плодове като ягоди, подправки и билки като босилек, мента, магданоз, лайка, цветя като маргаритки, теменужки и петунии и други. 
 
Въпреки че по този начин не могат да се отглеждат кореноплодни зеленчуци като моркови или картофи, създателите на проекта обещават да работят и в тази насока.