Италианска компания разработи и патентова първият „Микрокосм“ за отглеждане в затворени помещения или в екстремална среда на различни растения, като домати, картофи, салати и даже плодни дръвчета.
 
 
Системата позволява да се отглеждат растения при най-неподходящи условия – на летища, в подземни посещения, в търговски центрове и в космически станции, съобщи freshplaza.com.
 
Иновативната система за интелектуално земеделие „Микрокосм“ значително се отличава от оранжериите и традиционните камери за отглеждане на растения. Разликите са в редица елементи, като се започне от проектирането и мрежата от датчици за екологичен контрол, и се стигне до светодиодното осветление, при което се използва определена дължина на вълната.
 
„Основното нововъведение са двойните независими камери. Едната от тях е подземна камера, предназначена за растежа на кореновата система и ризосферата – това са организмите, които живеят в почвата, където растат корените. Другата е надземната камера. Тя е предназначена за отглеждането на „въздушната“ част на растенията и филосферата – това са организмите, които живеят във въздуха“, обясни Луиджи д’Акуино, служител на компанията ENEA.
 
 
Камерите са независими една от друга и могат да се управляват поотделно, но фактически те са взаимосвързани – точно така, както става в природата, благодарение на обмена през субстрата – почва, компост или торф.
 
„В момента ние експериментираме с ефективността на „Микрокосм“ в съчетание с прецизно осветление. Посяхме и отгледахме в саксия босилек в нашата лаборатория – в типично негостоприемна за растенията среда, в „Микрокосм“ под бяла светлина – там порасна много повече, и в „Микрокосм“ при прецизно осветление. Там растенията развиха десетки пъти повече биомаса с по-високо съдържание на хлорофил и даже навлязоха в репродуктивна фаза. „Микрокосм“-ите представляват истински екосистеми, които могат точно да възпроизведат това, което се случва на открито в полето“, обобщи Луиджи д'Акуино.