От Националната овцевъдна асоциация ( НОА ) подканват фермерите да кандидатстват за държавната помощ за директни продажби от фермите.

 

Схемата ще се прилага до 31 декември 2013 г. По нея фонд “Земеделие” може да възстанови 50% от извършените разходи по изграждане на помещения и купуване на оборудване за извършване на продажбите.


Допустимите инвестиции включват строителството на обект за търговия на дребно – магазин или пункт за обработка на дивеч.
Може и да се приспособи старо помещение или сграда. За всеки вид директна доставка има различни “приемливи” разходи. Например за продажбата на сурово мляко сумата е до 16 000 лв. за покупка на 1 млекомат.


За непреработен пчелен мед допустимите разходи са до 8766 лв., от които 7516 лв. са за изграждане на търговски обект, 250 лв.- за 1 електронна везна, до 700 лв. за закупуване на две щанд маси и до 300 лв. за два стелажа.


Подобна е максималната сума и за директните продажби на яйца от кокошки и пъдпъдъци. Тя е общо до 8866 лв., като тук се допуска покупката на хладилна витрина максимум за 2500 лв. и среднотемпературен хладилник със стъклена врата до 1000 лв.
За директни доставки на храни от животински произход се признават разходи до 12 616 лв.
Държавната помощ не покрива обаче покупката на машини и оборудване втора употреба, както и сумите за ДДС. Бюджетът на схемата до 2013 г. е общо 106,4 млн. лв.


Срокът за изпълнение на инвестициите е 9 месеца от датата на сключването на договора за помощта, когато няма предвидени строително-монтажни работи. Ако такива има, тогава той се удължава двойно. Получателят на помощта се задължава поне 4 г. да използва активите, получени по одобрения проект, както и в този период да не ги продава без изричното съгласие на фонд “Земеделие”. Ако не наруши тези изисквания, помощта трябва да бъде върната заедно със законната лихва.


За улеснение на кандидатите освен с държавната помощ е направена и схема за кредитиране. Размерът на заема може да бъде и 100% от допустимите максимални разходи за конкретния вид продажби.


Годишната лихва е 6%, а при рефинансиране чрез търговска банка – 7 на сто Срокът за погасяване на кредита е до 48 месеца.
Включва и до 9 месеца гратисен период за главницата. При строително-монтажни дейности той може да стигне и до година и половина.
Кандидатстването по програмата се прави в областните дирекции на фонд “Земеделие
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!