„ЕК ще отвори кризисния фонд и го отваря по предложение на нашето правителство. Средствата, които отпускат от този кризисен фонд, са никакви - 30 млн. евро за Полша и 17 млн. евро за България. Това са първите информации. 17 млн. евро са по 2 лева на декар! Това е подигравка! Говорихме с колеги от другите страни, по-добре е да дадат този кризисен фонд на украинските фермери и да върнат митата!“, възмущава се Костадин Костадинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), след първите индикации за сумите за подпомагане на страните, най-потърпевши от навлизането на украинско зърно.  

Връщане на митата обаче няма как да се случи, смята фермерът. 

„Старите европейски страни си правят каквото си искат. Все повече разбирам, че ние сме един придатък, който трябва да изпълнява желанията  на екологични организации и тем подобни. Виждате какво се случва. Не е до парите, а до унищожаването на производството в страните, които са близо до Украйна“, категоричен е Костадинов и допълва:

"Точно в тези производства, в които България е лидер, се унищожават – със слънчогледа, с пшеницата, с царевицата. Говорим си истината, няма какво да се заблуждаваме."

Според Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, има определен бюджет в кризисния резерв на ЕК, който ще влезе в България и ще стигне до зърнопроизводителите, но за съжаление той е изключително малък и поясни защо: „Щетите, които ние претърпяхме от влизането на стока, произведена по нерегламентиран за ЕС начин, са в пъти по-големи от това, което ще бъде освободено от резерва“. 

През септември родните стопани излязоха на протест заедно с колегите си от 12 страни членки на ЕС и заявиха, че това много затруднява земеделския сектор. На базата на този протест се стигна до преговорите за отваряне на кризисния резерв. Според зърнопроизводителите обаче това няма да реши проблемите. 

„В готовност сме да защитим позициите си. Тук нещата не са на ниво държава, а на ниво Европейски съюз и затова искаме съвместни действия. След официалното отваряне на този кризисен фонд и точните му параметри, ще има реакция“, подчерта Костадин Костадинов.