Подготвя се помощ за трите страни, които са най-засегнати от свръхвноса на зърно от Украйна - Полша, Румъния и България.

„Пускането на тази помощ е въпрос на дни. Най-големи средства ще бъдат насочени към Полша“, съобщи еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

От думите му става ясно, че е подготвил пускането на т.нар. кризисен резерв, който е предвиден в бюджета на Общата селскостопанска политика. 

Помощта е предназначена за държави, в които увеличеният внос на зърно от Украйна е нарушил функционирането на пазара, каквато е нашата страна. 

Януш Войчеховски: Резервът се прехвърля на държавите членки и те решават на кои земеделски производители и при какви условия ще предоставят тази помощ. 

Войчеховски, цитиран от farmer.pl, изрази надежда, че помощта ще бъде ефективна.

„Очакваната зърнена реколта в Украйна през 2023 г. ще бъде наполовина по-малка от тази през 2022 г. При това положение ситуацията трябва постепенно да се нормализира", каза още еврокомисарят. 

Междувременно Войчеховски обяви в Туитър, че започва да работи по визията на селскостопанската политика на ЕС след 2027 г.

„След няколко месеца ще представим първия документ с насоки за бъдещата ОСП. Според вас какво трябва да остане в тази политика, какво трябва да се промени, какво трябва да се въведе в нея?“, попита той последователите си в социалната мрежа. 

В началото на февруари нашата страна първа поиска  официално да лъде отворен кризисният резерв на ЕС в подкрепа на зърнопроизводителите. Дни по-рано въпросът беше поставен и на заседание на Съвета на земеделските министри в Брюксел.