За последните 20 години поголовието на прасетата у нас е намаляло четири пъти, а това на говедата – тройно, заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов по време на кръгла маса на тема „Храната е най-важна! Време е за бързи решения”, организирана от "Стандарт".

Новости около авансовите плащания по мерките през ИСУН

По време на срещата браншовици настояха за по-нисък ДДС на всички храни. Данните, които Урджанов представи, сочат, че докато през 1999 година в страната са отглеждани 1.6 млн. говеда, то днес броят им е намалял до 500 000. Драстичен спад на поголовието се наблюдава и при свинете - от 4 млн. на 1 млн. животни в периода 1999 - 2021 г. Според него основният проблем пред бранша е липсата на българска суровина, основно при свинското и говеждото месо.

Единствено пилешкото ни стига, категоричен бе той, като допълни, че спадовете в сектора са в размер на 10-15%.

За сериозни сътресения в сектора на млекопреработването загатна и Димитър Зоров, който е председател на браншовата асоциация.

„Негласното мнение на министъра на земеделието е, че има ръст в производството на храни, но ние отчитаме обратното, особено на млечни продукти от мляко, коментира той и призова да бъдат въведени ясен регламент за работа и еднакви критерии при преработката на продуктите. 

В противен случай световни оператори ще продължат да напускат страната, категоричен е Зоров.

В сектора на винопроизводството също се отбелязва значителен спад. Според председателя на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски преди 20 години в България се отглеждали 3.3 млн. дка лозя, а към днешна дата са регистрирани 650 000 дка, от които се обратват едва 320 000 дка.

Суровина няма, никой не иска да отглежда лозя защото програмата, която ги подпомага е една единствена – 15 евро на дка на година, а тя не стига до никъде. С нашите високи цени на суровината – купуваме скъпо, правим скъпи продукти и не можем да сме конкурентоспособни никъде по света, защото цените ни са твърде високи.“, поясни той

Според него сивият сектор при високоалкохолните напитки е над 50 на сто. Именно поради тази причина винари призовават лозарите да не продават на съмнителни субекти, а на лицензирани винопроизводители, като по този начин няма да могат да се крият осигуровки и ДДС.

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пък са на мнение, че ДДС на храните трябва да бъде значително намален, тъй като това би довело до няколко положителни резултата - увеличаване на вътрешното потребление, повишаване на конкурентоспособността, засилена работа по отношение на качеството и възпитаване на потребителския вкус в най-младото поколение. Важна тема за хлебарите и сладкарите продължават да бъдат още стимулирането на суровинното производство. „Наложително е да се говори и за зелените коридори за транспортиране на храни“, подчерта председателят на Съюза Мариана Кукушева.