Втора работна среща с животновъди от област Бургас се провежда днес в областната администрация на морския град. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев настоя за по-голяма конкретика по отношение на промените в европейските директиви. “Точно кой член ще бъде променен и дали домашните животни ще се ваксинират или не.”, заяви Янчев, цитиран от радио „Фокус“. Според него хората от региона ще бъдат удовлетворени, ако се направи ограда, която да защитава свободното преминаване на питомни животни от Турция или се разреши ваксинирането и да се спре с избиването на домашните животни.

 

По думите на Янчев хората от село Стоилово са в шок от случилото се. „Стопаните от селото чак сега осъзнават какво им се е случило. Част от тях не искат парично обезщетение, а искат животни. Други са се отказали да гледат животни. Животновъдите и от другите села са в стрес, че всеки момент пробите от добитъка могат да се окажат положителни и да започнат да ги избиват”, каза още Янчев. В края на септември около 120 кози и овце от село Стоилово бяха избити поради болестта шарка.

 

На проведената в Бургас работна среща са били разгледани два документа. Единият включва примерни предложения за промяна в законодателството, а другият - примерна програма с приложение за конкретни мерки. Програмата е разделена в три показателя. Първият е защита от механично пренасяне на заразни болести при животните.

 

„Съгласен съм с това, което е предвидено, но с една забележка. Написано е възстановяване на загражденията. Ако става въпрос за възстановяване на кльона, това е невъзможно. Но може да се изгради ограда, която да се финансира по европейски фондове”, каза проф. Бойко Ликов, главен ветеринарен инспектор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Проф. Ликов обяви, че се е провела среща в Гърция, на която са присъствали ветеринарни органи на България и Гърция и представител на ЕК.

 

Договорено е общо предложение с Гърция, граничещите с Турция български и гръцки общини да бъдат признати от ЕК, като една от най-рисковите зони и да бъде оказана финансова подкрепа. Проф. Ликов изрази съгласие относно предложението за електропастирите и засилване на контрола от страна на изпълнителната власт.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!