„От 6 юли до 21 юли всички земеделски производители, които са вписани в Регистъра на тютюнопроизводителите за периода 2016 - 2018 г. имат възможност да кандидатстват по схемата „Преходна национална помощ за тютюн“, съобщи за Агри.БГ Цветан Филев, председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ-2010). 

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

Той уточни, че режимът и условията са много улеснени за тютюнопроизводителите. 

Две новости има в обновената схема за Преходна национална помощ за тютюн. На първо място е фактът, че е сменен референтният период 2007 - 2009 г. с нови референтни години от 2016 - 2018 г. 

От изключително важно значение е, че има промяна в подхода за изчисление на количеството, върху което тютюнопроизводителите ще получават единични ставки по сортови групи тютюн. До миналата година изчисленията се правеха чрез усредняване на количеството. Сега подходът е сменен така че тютюнопроизводителите, отглеждали тютюн и през трите нови референтни години 2016, 2017 и 2018 г. имат възможност при първото кандидатстване, в което заявят участие по схемата за Преходната национална помощ, да посочат една година, която им става референтна и е такава до 2027 г.

„Направихме така че до 1 март 2023 г. тютюнопроизводителите, които не бяха вписани в Регистъра, чрез промени в Закона за подпомагане на земеделските производители да се регистрират законно. Така им се даде възможност да участват в обновената схема с нов референтен период. Това беше от жизненоважно значение за земеделските стопани, отглеждали тютюн, предоставяйки им се шанс за повишаване на доходите за следващите пет години“, сподели още Филев.  

През 2022 г. в Регистъра има 3443 тютюнопроизводители. За 2023 г., с финализирането на вписването за тази година, техният брой е 7374. 

 

Всички земеделски стопани, отглеждащи тютюн излязоха на светло и са регистрирани законно. Втората причина за драстичния скок в регистрацията е, че само вписвайки се в Регистъра на тютюнопроизводители или регистрирайки се като земеделски производител, те имат възможност да изпълнят условието на Европейския съюз да станат активни фермери с право на участие по бъдещи финансови схеми – национални или европейски“, коментира още експертът, който е и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн в ЕС - ЕЛТИ. 

Разсаждането на тютюна за тази година приключи. Първоначалните неофициални данни сочат увеличение с около 40% на площите с тютюн за 2023 г. в сравнение с предходния стопански цикъл и със 115% увеличение на броя на регистрираните тютюнопроизводители.