Пазарът на земя в Украйна се е доказал като един от най-надеждните активи за дългосрочни инвестиции, въпреки мащабната война и настоящите големи ограничения. 

Илия Проданов: Промяна в базовото подпомагане на декар ще ощети стопанствата между 2 000 и 6 000 дка

След края на военните действия експертите прогнозират бърз растеж, който ще промени качествено цялата селскостопанска индустрия.

Към момента на стартиране на поземлената реформа през юли 2021 г. Украйна разполага с 27,5 милиона хектара земеделска земя, собственост на 7-8 милиона души. Хората са получили парцели за ползване след продажбата на земята на бившите колективни стопанства през 1994−1995 г., но не са разполагали напълно с тях, тъй като продажбата е била забранена. Официално, но не и реално, защото е било възможно да се продава по различни схеми и освен това на доста ниска цена, поради липсата на пазар. 

До края на 2023 г. и след това интересът към закупуване на земя само ще нараства, смятат участниците на пазара. Пазарът на земя е пазар на продавачи и така ще бъде и в бъдеще, търсенето на земя в централната част на Украйна вече е два-три пъти по-високо от предлагането. 

Пазарът ще стане още по-активен, когато от 1 януари 2024 г. на него влязат украински юридически лица и ще могат да се купуват до 10 000 хектара.

От лятото на тази година  най-високата стойност на земеделската земя е регистрирана в западните райони на Украйна . Най-ниски цени има в районите в близост до бойни действия.

Експертът по украинския пазар на земя Евгений Носалски казва, че още през 2024 г.  цената на хектар земя ще се увеличи с 50-75%. Той отбеляза, че от отварянето на пазара на земеделска земя стойността е нараснала 4 пъти.  В същото време  украинската земя се смята за най-евтината в Европа.