На 11 април стартира финалната фаза на преговорите относно реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) в рамките на т.нар. триалог – между Съвета на министрите, Комисията и Парламента, които трябва да се доворят относно директните плащания.

Фермер.БГ публикува най-важните, според ЕК въпроси относно бъдещето на ОСП от 2014 до 2020 година.

 

Защо е необходима реформа на европейската селскостопанска политика сега?
Това се налага заради нарастналите предизвикателства пред селското стопанство в Европа. Реформата на Общата селскостопанска политика ще даде възможност на ЕС да преразгледа селскостопанските си политики, за да ги приведе в съответствие с нарастващите изисквания на обществото за здравословни храни и опазване на селскостопанските райони, както и да гарантира по-високо качество на продукцията.

Каква е основната причина за предлагане на нови мерки за развитие на селското стопанство?
Новите мерки касаят разнообразни сфери - нови глави за качеството на храните, спазване на стандартите, въвеждането на помощ за грижите за животните, в рамките на главата за селско стопанство и опазване на околната среда, които на този етап не са включени, или са обхванати недостатъчно

 

Какво цели да постигне Общата селскостопанска политика?
Предложението на комисията ще даде на селскостопанските производители от ЕС една ясна представа за политиката, съобразена с разходите за селското стопанство във финансовата рамка на Съюза до 2013 г., приета от ръководителите на държави и правителства на срещата на Съюза в Брюксел през октомври 2002. Това предложение прави селското стопанство на ЕС по-конкурентно и пазарно-ориентирано, спомага за значителното опростяване на Общата селскостопанска политика, улеснява процеса на разширяване и спомага по-добре защитата на позицията на Общата селскостопанска политика в СТО.

Защо след като реформата на ОСП беше гласувана от Европейския парламент и на последния Съвет на министрите, все още не е окончателно приета?
Според Лисабонския договор приемането на решения с квалифицирано мнозинство вече не е изключение, а стандартна процедура, която за първи път се прилага спрямо реформата на ОСП. Това е и причината решението на Европарламента от 13 март и постигнатото съгласие между европейските министри на 19 март да не са достатъчни за приемането на реформата. За това на 11 април стартира финалната фаза на преговорите относно реформата на ОСП в рамките на т.нар. триалог – между Съвета на министрите, Комисията и Парламента, които трябва да се доворят относно директните плащания.

Какво означава “триалог”?
Целта на триалога е да улесни приемането на предложенията по законите, чрез строги политически дискусии по време, на които Европейският парламент, Съветът на министрите и Европейската Комисия водят преговори. Европейската комисия има ключова роля на тези срещи. Тя трябва да бъде бдителна и да следи за свързаността на предложенията докато в същото време помага в работата на другите две институции с цел да се постигне балансирано и ефективно решение.
 
Кога се предвижда да се постигне съгласие относно реформата на ОСП?
Това трябва да се случи след около 30 срещи на трите, преговарящи страни, проведени в Брюксел или в Страсбург, обсъждайки 4-те внесени от Европейската Комисия регулации през октомври 2011. Те се отнасят за директните плащания, развитието на селските райони, организацията на пазара и хоризонталните аспекти. Предвижда се това да се случи преди Ирландия да поеме председателството на съюза, т.е. преди края на месец юни 2013 г.

Какви са законовите рамки на реформата на ОСП?
Пакетът от законови решения относно ОСП е все още на първо четене, т.е. Европейският парламент и Съветът на министрите все още не са изложили своите официални позиции относно предложението на Европейската Комисия. Това позволява на законодателите да обсъдят компромисни решения относно реформата, които да удоволетворяват и трите страни. Когато се постигнат тези компромиси, ЕП и Съветът на министрите ще могат да приемат решенията на ЕК.

Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС има две основни цели: 1. Да помага на европейските фермери да се конкурират в цял свят. 2. Да насърчава развитието на селските райони, и особено на по-бедните такива (в които БВП е под 75% от средния за ЕС).

 

Селскостопанската политика играе важна роля в ЕС, не само защото обработваемите земи и горите заемат 90% от използваната земя, но и защото ОСП може да помогне на Европа да се справи с големи предизвикателства, като например: 1. Oсигуряването на безопасна и висококачествена храна на потребителите. 2. Oпазването на околната среда. 3. Приспособяването към променящите се международни правила за търговия.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!