Все още не са готови резултатите от пробите, взети от умрелите овце в две животновъдни стопанства в област Благоевград.
Д-р Михаил Бащавелов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, съобщи това пред Фермер.БГ.
 
 
Случаите, които според местни ветеринари са съмнителни за чума по дребните преживни животни, бяха открити в края на юли в две ферми в селата Мусомище и Филипово. Направените аутопсии не са показали ясно причината за смъртта. Двете животновъдни стопанства са под временна забрана за излизане и паша, като овцете са на оборен режим.
 
В момента се изпълнява държавната профилактична програма и това помага за ранното откриване на различни инфекции. 
 
В отговор на въпрос д-р Бащавелов потвърди, че хората, които са в контакт със заразени животни, могат да се превърнат в разпространители на инфекцията, тъй като тя се пренася механично.
 
„Затова нашият апел беше външни хора да не влизат в оборите, защото статусът не е изяснен и по този начин може да разнесат заразата из страната“, обясни д-р Бащавелов, който е и председател на Съюза на ветеринарните лекари в България. 
 
Запитан как си обяснява факта, че две седмици след заповедта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за ограничаване на достъпа до Болярово там още има външни хора, той отговори: „Обяснявам си го с това, че не сме свикнали в България да се подчиняваме на заповедите на отговорните институции.“