Националната асоциация за месодайно говедовъдство в България (НАМГБ) защити националната си програма, с което разшири портфолиото си. Това съобщи Елена Костадинова, експерт в асоциацията за Фермер.БГ.
 
 
„Ние работим с двете породи Лимузин и Абърдийн Ангус. Още в самото начало бяхме заложили и на Херефорд, но така се случи, че защитата ни се отложи. Нашата селекционна програма беше готова още в края на миналата година, въпреки това защитата ни се състоя във вторник, 10 октомври и така разширихме дейността си“, обясни експертът.
 
По думите й за първия период на селекционната програма са заложени 1000 животни, като до 2021 г. те трябва да се увеличат до 2500 броя.
 
„Предвидили сме 15% ремонт на стадото и се надяваме да успеем. Като цяло има интерес към породата. Като цяло месното говедовъдство се съжвява, тъй като много от млечните ферми не могат да отговорят на изискванията на Европейския съюз и се преоринтираха към месно направление“, заключи Костадинова.
 
До момента Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) беше единствената организация, която размножаваше породата Херефорд у нас.