Кипърският фермер Димитракис Пирилис, който преди две години прегази и уби с джипа си крадец, призна изцяло вината си. Делото мина по съкратен ред, а животновъдът получи редуцирано наказание, пише marica.bg.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Магистратите постановиха общо 2 години и 4 месеца условна присъда, с 4 години изпитателен срок. Заедно с това кипърският фермер, развиващ бизнес у нас, остава без книжка и няма да има право да седне зад волана в следващите 4 години.
Независимо от признаването на вината си, 142 жители на селата Гранит, Тюркмен, Болярино и Оризово са се подписали в подкрепа на животновъда, съобщи 24 часа.

„Предлагам да дойдете и да вземете моите крави - без пари, защото не искам да гледам как умират животните ми и се пилее моето богатство, събирано 17 години“. Това пише фермерът до съда, като разказва и за живота си след фаталния инцидент и затова как не може да охранява стопанството си, защото няма книжка. Кравите му започнали да умират, тъй като след трагичния случай хората от малцинствата правели опити да крадат. Нощем пробивали търбусите на животните с шило, имало и удушени крави.

„Аз съм в пълна безизходица“, пише още Пирилис до съда. Фермерът планира след влизането на присъдата в сила да се върне в Кипър, слагайки край на дългогодишната си инвестиция у нас, съобщава plovdiv-press.bg.

Димитракис Пирилис пристигнал в България през 2002 г. Тогава купил земеделски земи и направил кравеферма в землището на село Болярино, област Пловдив. В стопанството му често ставали кражби на животни и имущество, за които той подава сигнали в полицията. Поредното посегателство се случва на 8 срещу 9 май 2019 г. Тогава от фермата са отмъкнати пет крави. Поради тази причина, всяка вечер Пирилис започнал да обикаля с джипа си около фермата, за да я пази и следи за крадци.

На 11 май 2019 г., около 22:30 ч., Пирилис излязъл за поредния обход. Половин час по-късно забелязал група мъже да извеждат шест крави от стопанството му.  Първоначално бил слязъл от джипа си, но се уплашил, качил се в колата, угасил фаровете и се заключил. Страхувал се, че мъжете може да го нападнат. Той видял как крадците извели животните през огражденията и се насочили към близката нива, засята с люцерна. Оттам трябвало да отведат кравите на магистрала „Тракия“ и да ги натоварят на бусове. Пирилис знаел за пътя на животните, понеже и преди ставали кражби от фермата му по същата схема, пише marica.bg.

Затова  тръгва след апашите. Карал с около 20 км/ч, първоначално със загасени фарове, като в един момент ги светнал, за да сплаши крадците и да спаси кравите.  Щом го видели, мъжете се разбягали из нивата, а животните се насочили към стопанството.  В това време Пирилис прави два десни завоя в нивата, за да се върне обратно към фермата. В този момент обаче блъска единия от крадците - 30-годишния Петър Гаджанов, който впоследствие губи живота си от кръвозагуба.

"По делото са извършени експертизи, според които причината за катастрофата е несъобразяване на водача с обстоятелството за липса на осветеност и видимост на мястото и много възможности от траектории за движение на пешеходците и автомобила.  Смъртта на Гаджанов е настъпила вследствие на кръвозагуба от тежка черепно-мозъчна травма, според съдебномедицинската експертиза", съобщават от прокуратурата.

Полицията установява, че крадците са били четирима, всички рецидивисти. Те са осъждани многократно, като някои от тях и за предходни кражби на животни от фермата на Пирилис. За опита за кражба на животни на 11 срещу 12 май 2019 г. трима са осъдени на лишаване от свобода. На двама от тях е наложено наказание от по 9 месеца затвор, а на третия – 6 месеца затвор.

След случката Пирилис прекара 13 дни в ареста, след което магистратите го освободиха срещу парична гаранция от 10 000 лв. с мотива, че развива стопанска дейност и няма да се укрие.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд.