Представителите на захарната индустрия в ЕС призоваха еврокомисар Фил Хоган и комисар Сесилия Малмстрьом да не приемат исканите от Меркосур отстъпки.

 

Меркосур: Не на разпродажбата на нашия сектор

 

Организациите, представляващи производителите на захарно цвекло, преработвателите и служителите в сектора, са изпратили писмо до комисарите Сесилия Малмстрьом (ГД Търговия) и Фил Хоган (ГД Агри). В него те призовават еврокомисарите да не се поддават на натиска от страна на Бразилия за допълнителни отстъпки за захарта  при преговорите в рамките на споразумението с Меркосур. 

 

[news]

В писмото се изтъква, че комбинацията от напрежението на световния пазар и краят на квотите са довели до най-ниските цени на захарта, откакто е въведено докладването преди 12 години. Според прогнози на Комисията пазарът може да остане под натиска на наличностите до 2030 г. Според представителите на Европейската асоциация на захарните производители (CEFS), Международната конфедерация на Европейските производители на цвекло (CIBE) и Европейската федерация на профсъюзите в областта на храните, земеделието и туризма (EFFAT), именно Бразилия има най-голямата квота за внос на захар в ЕС от трета страна, съобщава Областна дирекция "Земеделие" - Кюстендил в свой бюлетин.

 

Бразилските производители, в резултат на национална подкрепа, могат да продават под себестойността на продукта, като в допълнение от 2020 г. ще получават помощ по новата кредитна програма за насърчаване на биогоривата RenovaBio.

 

Трите европейски асоциации считат, че бразилските производители работят при понижени социални и екологични стандарти, докато европейските производители са длъжни да спазват все по-строги правила и да отговарят на все по-нарастващите очаквания на обществото. 

 

"Отварянето на пазара на ЕС за Бразилия ще бъде катастрофално за икономическата устойчивост на нашия сектор", подчертават те, изтъквайки важността на сектора за икономиката на селските райони в ЕС.